• Home
  • Producten
  • Over Palingshop
  • Duurzaamheid
  • Sale
  • Recepten
  • Referenties
  • Vragen?
  • Contact
  • Account
  • Inloggen
  • Zakelijk
  • Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis!
  • Mijn Winkelwagen (0)
  • Mijn Winkelwagen (0)
  • Home
  • Producten
  • Over Palingshop
  • Duurzaamheid
  • Sale
  • Recepten
  • Referenties
  • Vragen?
  • Contact

Al meer dan 75.000 pakketten bezorgd!

  • De Rolls Royce onder de Palingfilets

    Gratis bezorging v.a. 70,-

  • Eenvoudig online Paling kopen!

    Gratis bezorging v.a. 70,-

  • Probeer de Gerookte Beekridder!

    Gratis bezorging v.a. 70,-

  • Onze Paling wordt Internationaal geroemd!

    Gratis bezorging v.a. € 70,-

Vragen?

De rookmeester van Palingshop.nl geeft u een exclusieve kijk in de rokerij!

Bij Palingshop.nl hebben we heerlijke gerookte producten, waaronder de gerookte paling. Er wordt al heel lang ambachtelijk vis gerookt door Dilvis en vandaag geven we u een exclusieve kijk op het rookproces. We spreken met Smokey John, de rookmeester van Dilvis en Palingshop.nl.

John is woonachtig in Limmen en werkt inmiddels een aantal jaar als rookmeester bij Dilvis. John doet veel aan rookwedstrijden. Hij heeft dus echt van zijn hobby zijn werk gemaakt! Met veel plezier komt hij dagelijks naar de rokerij van Palingshop.nl om ambachtelijk vis te roken voor de mensen in het hele land.

Het roken: Hoe moet je nou precies roken?

Al eerder schreef Palingshop.nl in samenwerking met de rookmeester een uitgebreide handleiding hoe je zelf paling kan roken. Voor het roken van paling zijn er verschillende gereedschappen nodig. Bij Dilvis worden de volgende gebruikt. Allereest gebruik je pekelwater, speten, een rookkast en het belangrijkste: eikenhout en eventueel eikenmot. Die moeten zorgen voor vuur en warmte. En natuurlijk de hakbijl niet te vergeten, want al het eikenhout wordt nog met de hand gehakt. Dat is nou echt ambachtelijk! Bij Dilvis worden 3 grote rookkasten gebruikt waar ongeveer 100 kg paling per kast in kan.

Een normale dag voor de rookmeester, John, ziet er als volgt uit: Om 7 uur wordt er begonnen met paling de strippen, nadat de paling is bedwelmd door middel van een zogenaamde stunner. De paling krijgt een kleine elektrische schok, zodat hij niets meer voelt. Het strippen is het schoonmaken van de paling, het ontdoen van de ingewanden. Na het strippen gaat de paling in de pekel en worden ze gespeet door de kop. Nadat ze gespeet zijn, worden ze opgehangen in de rookkarren. Onder in de rookovens wordt er een vuurtje gemaakt en dan gaan de rookkarren in de rookovens. Hier hangen ze de komende uren in om droog te worden en natuurlijk gegaard en gerookt.  

Belangrijk voor het roken: Wat zijn de tips van John?

Volgens John zijn er een paar dingen die heel belangrijk zijn voor het rookproces. Allereest moet je goed op de temperatuur letten. Roken wordt namelijk tussen 50 en 70 graden Celsius gedaan en je moet ervoor zorgen dat de kerntemperatuur precies goed is. Bij het drogen kan de temperatuur zelfs tot iets hoger oplopen, maar kijk uit dat je geen grote vlam in de kast krijgt, want dan branden de staarten van de paling af!

Als beste tip voor iemand die zelf gaat roken, zegt John dat er goed moet worden gedroogd. Drogen is het belangrijkste van het rookproces. Als het drogen niet lukt dan zal het roken ook niet makkelijk gaan. Paling kan dan scheuren of de rook trekt niet goed het vlees in. Als de paling wordt gedroogd in de rookoven is het belangrijk om de oven open te laten, zodat er lucht langs de palingen komt. Ook kan je aan de paling voelen of hij al droog is. De huid van de paling moet geen vochtige plekken meer hebben, als perkamentachtig aanvoelen en de rugvin moet droog zijn. En neem de tijd voor het roken, dan is de kans van slagen het grootst! 

Nog een tip van John: Heel vaak komt er iets tussendoor, maar je moet goed blijven opletten en bij je rookkast in de buurt blijven. Als je dus gaat roken, zorg ervoor dat je verder niets hoeft te doen en dat je ruim de tijd hebt! Dan is de kans van slagen het grootst.

Rookmeester John

Rookmeester John met de paling

Paling aan speet

Paling aan een speet


<< Ga terug

Onze producten

Gerookte vis

  • Gerookte paling
  • Gerookte Palingfilets
  • Gerookte Beekridder
  • Gerookte Makreel
  • Gerookte Zalm
  • Gerookte Forel

Verse vis

  • Bakpaling / Stoofaal
  • Verse Snoekbaars
  • Verse Beekridder
  • Verse Kabeljauw
  • Verse Zalm
  • Verse Sliptong
  • Verse Tonijn
  • Verse Zeebaars
  • Verse Roodbaars
  • Verse Dorade
  • Verse Schol
  • Verse Poon
  • Verse Zeewolf
  • Sashimi
  • Verse Zeetong
  • Verse Zeeduivel

Vis om te roken

  • Paling om te roken
  • Makreel om te roken
  • Ierse Aal
  • IJsselmeer Aal
  • Verse Zalm
  • Rode Poon
  • Verse Forel

Schaal & Schelpdieren

  • Hollandse Garnalen
  • Gamba
  • Oesters
  • Coquilles
  • Mosselen
  • Rivierkreeft

Overige

  • Soepen
  • Vissnacks
  • Diverse vissoorten
  • Visconserven
  • Rookovens
  • Boeken
  • Pakketten
  • Wijnen
  • Speciaalbier
  • Diepvries producten
  • Zeewier
  • Haring
  • Vissnacks
  • Sauzen
  • Vissalades

Facebook

Referenties

"De Ierse aal is echt fantastisch! Ik heb nooit eerder zo lekker paling gegeten"
Meer referenties

Veilig betalen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dilvis

Dilvis is een visbedrijf in Akersloot met een ambachtelijke rokerij. Het familiebedrijf, dat is opgericht in 1884, is in 2011 met Palingshop.nl gestart, waardoor duizenden mensen nu eenvoudig online paling (en andere kwaliteitsvis) kunnen kopen. Ga naar de website van Dilvis.

Links

  • FAQ
  • Blog
  • Bestelling en verzending
  • Levende paling kopen
  • Algemene voorwaarden
  • Relatiegeschenken
  • Partners
  • Cookiebeleid

Contact Info

  • Palingshop.nl is onderdeel van Dilvis.
  • Kerklaan 40
  • 1921 BL Akersloot
  • IBAN: NL90 RABO 0129381012
  • KVK: 37052882
  • Email: [email protected]

© 2025. Palingshop.nl | Palingshop.nl is powered by

  • facebook
  • twitter
  • email

Beste bezoeker,

Wegens de enorme stijging van het aantal bestellingen door de lockdown en de beperkte capaciteit bij de postorderbedrijven kan Palingshop.nl helaas geen nieuwe bestellingen voor verzending meer aannemen voor de Kerst.

Onze viswinkel is de hele week geopend van 07.00 tot 16.00 uur. U kunt langskomen aan de Kerklaan 40 te Akersloot om vis af te halen.

Fijne Feestdagen gewenst namens het hele Team van Palingshop.nl