• Home
  • Producten
  • Over Palingshop
  • Duurzaamheid
  • Sale
  • Recepten
  • Referenties
  • Vragen?
  • Contact
  • Account
  • Inloggen
  • Zakelijk
  • Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis!
  • Mijn Winkelwagen (0)
  • Mijn Winkelwagen (0)
  • Home
  • Producten
  • Over Palingshop
  • Duurzaamheid
  • Sale
  • Recepten
  • Referenties
  • Vragen?
  • Contact

Al meer dan 75.000 pakketten bezorgd!

  • De Rolls Royce onder de Palingfilets

    Gratis bezorging v.a. 70,-

  • Eenvoudig online Paling kopen!

    Gratis bezorging v.a. 70,-

  • Probeer de Gerookte Beekridder!

    Gratis bezorging v.a. 70,-

  • Onze Paling wordt Internationaal geroemd!

    Gratis bezorging v.a. € 70,-

Vragen?

In 10 jaar tijd veel bereikt voor de palingstand

In juni kwamen wetenschappers, natuurbeschermers en sectorvertegenwoordigers bijeen op een congres in het Natural History Museum in Londen, ter ere van het 10-jarig bestaan van de Sustainable Eel Group. Daar werden presentaties gegeven over de laatste stand van zaken met betrekking tot de smokkel van glasaal, de toestand van de palingstand, toekomstige verwachtingen en de certificering van paling voor consumptie.

Glasaalsmokkel

Jose Moreno (Europol), Miguel Ángel Pacheco (SEPRONA), Ian Guildford (UKWC) gaven presentaties over de vooruitgang die de autoriteiten boekten in het bestrijden van deze lucratieve smokkel naar Azië, sinds de Europol-conferentie op 6 april 2018 in Madrid. De schatting is dat 25% van de jaarlijkse aankomst van glasaal, ofwel 350 miljoen glasaaltjes, naar Azië wordt gesmokkeld, waarmee een totale marktwaarde van 3 miljard euro wordt gegenereerd. Voor zijn bijdrage aan het onderzoek naar smokkel van paling, kreeg SEG-wetenschaper Florian Stijn een award overhandigd uit handen van de Britse minister van Visserijzaken, mr. Robbert Goodwill (links op de foto rechtsboven).

Toestand van de palingstand 

Uiteraard kwam in de diverse presentaties de palingstand naar voren. Hoe gaat het daarmee? Na de grote terugval van de hoeveelheid intrekkende glasaal rond de 60-er jaren, stelden wetenschappers en natuurbeschermers zich zeer sceptisch en terughoudend op bij de resultaten van het EU-aalbeheerplan en de inspanningen die gedaan worden om de palingstand te verbeteren. Daar lijkt nu een kentering in te zijn. Palingwetenschapper Willem Dekker stelde dat op basis van de officiële cijfers het recruitment van jonge aal In Europa toeneemt. “De gedurende decennia dalende lijn stijgt sinds 2010 en die lijn blijft zich omhoog voortbewegen”.

Toekomstverwachtingen

Volgens Kim Friedman, visserijdeskundige van de wereldvoedselorganisatie FAO, zal met het voortzetten van de huidige situatie over tien jaar de paling op de IUCN-lijst zakken van “critically endangered” naar “least concern”, de laagste trede. Als er drie generaties lang sprake is van een stabiel bestand, zijn er geen redenen om zo’n bestand op de kritisch bedreigde lijst te houden. Friedman besloot met de opmerking, Uitkomsten internationaal congres Londen In 10 jaar tijd veel bereikt voor de palingstand. alingwetenschapper Willem Dekker over het keerpunt en de stijgende lijn dat het juist nu de tijd is om een certificering in te voeren, om de menselijke benutting binnen de grenzen van de natuur te houden.

Certificering van paling voor consumptie

Op advies van MSC is in 2011 gestart met de ontwikkeling van een specifiek op paling gerichte certificering: de SEG Standard. De reden daarvoor is dat palingbestand, vanwege haar levenscyclus en leefgebied, niet te schatten is. Paling past door het immense leefgebied en ongebruikelijke leefwijze simpelweg in geen enkel ander certificeringsprogramma. Daarom moest voor paling een specifieke standaard worden ontwikkeld. En omdat NGO’s de lat voor dergelijke standaarden hoog leggen, blijft de Sustainable Eel Group veel tijd en geld investeren in deze standaard. Bekende certificeringsontwikkelaars die ook de standaarden voor MSC, ASC en FSC-hout ontwikkelden, hebben hun kennis en kunde ingezet voor de SEG-Standard-certificering. Alex Senechal van CU Pesca, de certificeerder van de SEG Standard zei dat de SEG-certificering bijdraagt aan de verbetering van de palingstand en de sector transparanter maakt. (Via DUPAN)


<< Ga terug

Onze producten

Gerookte vis

  • Gerookte paling
  • Gerookte Palingfilets
  • Gerookte Beekridder
  • Gerookte Makreel
  • Gerookte Zalm
  • Gerookte Forel

Verse vis

  • Bakpaling / Stoofaal
  • Verse Snoekbaars
  • Verse Beekridder
  • Verse Kabeljauw
  • Verse Zalm
  • Verse Sliptong
  • Verse Tonijn
  • Verse Zeebaars
  • Verse Roodbaars
  • Verse Dorade
  • Verse Schol
  • Verse Poon
  • Verse Zeewolf
  • Sashimi
  • Verse Zeetong
  • Verse Zeeduivel

Vis om te roken

  • Paling om te roken
  • Makreel om te roken
  • Ierse Aal
  • IJsselmeer Aal
  • Verse Zalm
  • Rode Poon
  • Verse Forel

Schaal & Schelpdieren

  • Hollandse Garnalen
  • Gamba
  • Oesters
  • Coquilles
  • Mosselen
  • Rivierkreeft

Overige

  • Soepen
  • Vissnacks
  • Diverse vissoorten
  • Visconserven
  • Rookovens
  • Boeken
  • Pakketten
  • Wijnen
  • Speciaalbier
  • Diepvries producten
  • Zeewier
  • Haring
  • Vissnacks
  • Sauzen
  • Vissalades

Facebook

Referenties

"De Ierse aal is echt fantastisch! Ik heb nooit eerder zo lekker paling gegeten"
Meer referenties

Veilig betalen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dilvis

Dilvis is een visbedrijf in Akersloot met een ambachtelijke rokerij. Het familiebedrijf, dat is opgericht in 1884, is in 2011 met Palingshop.nl gestart, waardoor duizenden mensen nu eenvoudig online paling (en andere kwaliteitsvis) kunnen kopen. Ga naar de website van Dilvis.

Links

  • FAQ
  • Blog
  • Bestelling en verzending
  • Levende paling kopen
  • Algemene voorwaarden
  • Relatiegeschenken
  • Partners
  • Cookiebeleid

Contact Info

  • Palingshop.nl is onderdeel van Dilvis.
  • Kerklaan 40
  • 1921 BL Akersloot
  • IBAN: NL90 RABO 0129381012
  • KVK: 37052882
  • Email: [email protected]

© 2025. Palingshop.nl | Palingshop.nl is powered by

  • facebook
  • twitter
  • email

Beste bezoeker,

Wegens de enorme stijging van het aantal bestellingen door de lockdown en de beperkte capaciteit bij de postorderbedrijven kan Palingshop.nl helaas geen nieuwe bestellingen voor verzending meer aannemen voor de Kerst.

Onze viswinkel is de hele week geopend van 07.00 tot 16.00 uur. U kunt langskomen aan de Kerklaan 40 te Akersloot om vis af te halen.

Fijne Feestdagen gewenst namens het hele Team van Palingshop.nl