• Home
  • Producten
  • Over Palingshop
  • Duurzaamheid
  • Sale
  • Recepten
  • Referenties
  • Vragen?
  • Contact
  • Account
  • Inloggen
  • Zakelijk
  • Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis!
  • Mijn Winkelwagen (0)
  • Mijn Winkelwagen (0)
  • Home
  • Producten
  • Over Palingshop
  • Duurzaamheid
  • Sale
  • Recepten
  • Referenties
  • Vragen?
  • Contact

Al meer dan 75.000 pakketten bezorgd!

  • De Rolls Royce onder de Palingfilets

    Gratis bezorging v.a. 70,-

  • Eenvoudig online Paling kopen!

    Gratis bezorging v.a. 70,-

  • Probeer de Gerookte Beekridder!

    Gratis bezorging v.a. 70,-

  • Onze Paling wordt Internationaal geroemd!

    Gratis bezorging v.a. € 70,-

Vragen?

Slow Food Chefs experimenteren met zoetwatervis

Mooi artikel van Cornelie Quist van de CvB | Wat gebeurt er als je 23 koks samenbrengt met een groep binnenvissers en vers gevangen vis? Daar komen de geweldigste kookcreaties en de interessantste gesprekken uit. Dat bleek op 2 maart tijdens een ontmoeting tussen (binnen)vissers en chefs.

slow foodDe ontmoeting was georganiseerd door de Slow Food Chefs Alliantie in samenwerking met Mieke Snoek, visdeskundige in de Ark van de Smaak van Slow Food. Zij hadden hiervoor contact gezocht met beroepsbinnenvissers aangesloten bij de Combinatie van Beroepsvissers. Wat is Slow Food? De dag begon met een bijeenkomst van chefs en vissers bij Visserijbedrijf Rekelhof in Kudelstaart. Binnenvisser Theo Rekelhof gaf er een rondleiding. Dankzij de kleurrijke verhalen van deze rasverteller hingen de chefs aan zijn lippen.

Theo Rekelhof komt uit een oude generatie binnenvissers en is op dit moment nog de enige beroepsvisser op de Westeinderplassen. Hij vertelde interessante historische verhalen en tal van leuke anekdotes. Daarnaast sprak Theo over de veranderingen in de visstand en het ecosysteem van zijn viswater, en hoe hij zijn visserijbeheer daaraan aanpast. De visstand verandert voortdurend, vertelde hij, en visser en natuur moeten goed kunnen samenwerken. Helaas zijn de regelgeving en het beleid niet flexibel genoeg om deze samenwerking te optimaliseren. Verder is het belangrijk dat de consument zich bewuster wordt van wat de natuur levert en in welke seizoenen.

Fabels over zoetwatervissen

Theo had een mooie tentoonstelling van een serie zoetwatervissen uit de Westeinderplassen die gegeten mogen worden. En Marjon Rekelhof had een powerpoint-presentatie gemaakt met veel informatie over deze zoetwatervissen en hoe ze te bereiden.

De chefs stelden veel vragen, en Theo en andere vissers verwezen meteen een aantal fabels naar de prullenbak. Zoetwatervis hoeft helemaal niet gronderig te zijn; je moet gewoon weten waar de vis gevangen is. En al die graten in zoetwatervis? Ja, da's waar, we zijn het gewoon niet meer gewend. Maar als je eenmaal weet hoe de vis in elkaar zit, is het geen enkel probleem de graten te verwijderen.

Samenwerking

Ook werd er stil gestaan bij het belang van samenwerking tussen chefs en vissers. Het is jammer als chefs vis op het menu te zetten wanneer het niet het seizoen is, want dan kan de beroepsvisser geen verse vis leveren. Chefs zouden ook moeten proberen om niet-populaire vis op het menu te zetten, waar er genoeg van is in onze wateren. De visser kan veel informatie geven die van belang is voor de bereiding, en de chef kan de visser weer vertellen wat belangrijk is om een kwaliteitsproduct te leveren. Het verhaal van de visser achter de vis geeft ook belevingswaarde aan het gerecht.

Natuurlijk werd er gesproken over het belang van het kopen van verse vis bij een beroepsvisser. Restaurants moeten oppassen om illegale praktijken te stimuleren door bijvoorbeeld vis van een sportvisser of stroper te kopen. Een goed visserijbeheer valt en staat met het belang van registratie en transparantie, en beroepsvissers die duurzaam vissen moet een toekomst gegund worden.

Mooiste en origineelste gerechten

Daarna ging het hele gezelschap op weg naar het prachtige restaurant de Watergeus aan de Nieuwkoopse Plassen. Daar werd de groep hartelijk ontvangen door Sjanie de Geus en haar dochter Annemarike.

Chef Antoine van Watergeus van dit restaurant heeft op het menu ook gerechten van zoetwatervis uit de Nieuwkoopse Plassen, zoals zeelt. Hier doken onze vissers(vrouwen) samen met de chefs de keuken in om met door de vissers meegebrachte vis aan de slag te gaan. En binnen een uur kwamen ze met de mooiste en origineelste gerechten terug van vissoorten uit Nederlandse binnenwateren, zoals snoek, snoekbaars, baars, karper, brasem, rivierkreeft en harder.

Met een overheerlijk vishapje en drankje werd er nog lang genetwerkt en gepraat. Er was een duidelijke klik tussen de vissers en de Slow Food chefs. Hopelijk komt er nog een mooi vervolg.

Vanuit de binnenvisserij waren aanwezig vissers(vrouwen) Theo en Marjon Rekelhof (www.rekelvis.nlwww.rekelvis.nl), Koen Dil en Shana Menger (Dilvis.nl & Palingshop.nl), Miranda Bout (www.zeeuwsevis.nlwww.zeeuwsevis.nl), Andre Blokland (www.fuiken.nlwww.fuiken.nl), Freerk Visserman (fryskefisker.nlfryskefisker.nl, Heeg), Aaltje Stellema (fryskefisker.nlfryskefisker.nl, Dokkum) en Cornelie Quist (CvB).

Bron: Combinatie van Beroepsvissers


<< Ga terug

Onze producten

Gerookte vis

  • Gerookte paling
  • Gerookte Palingfilets
  • Gerookte Beekridder
  • Gerookte Makreel
  • Gerookte Zalm
  • Gerookte Forel

Verse vis

  • Bakpaling / Stoofaal
  • Verse Snoekbaars
  • Verse Beekridder
  • Verse Kabeljauw
  • Verse Zalm
  • Verse Sliptong
  • Verse Tonijn
  • Verse Zeebaars
  • Verse Roodbaars
  • Verse Dorade
  • Verse Schol
  • Verse Poon
  • Verse Zeewolf
  • Sashimi
  • Verse Zeetong
  • Verse Zeeduivel

Vis om te roken

  • Paling om te roken
  • Makreel om te roken
  • Ierse Aal
  • IJsselmeer Aal
  • Verse Zalm
  • Rode Poon
  • Verse Forel

Schaal & Schelpdieren

  • Hollandse Garnalen
  • Gamba
  • Oesters
  • Coquilles
  • Mosselen
  • Rivierkreeft

Overige

  • Soepen
  • Vissnacks
  • Diverse vissoorten
  • Visconserven
  • Rookovens
  • Boeken
  • Pakketten
  • Wijnen
  • Speciaalbier
  • Diepvries producten
  • Zeewier
  • Haring
  • Vissnacks
  • Sauzen
  • Vissalades

Facebook

Referenties

"De Ierse aal is echt fantastisch! Ik heb nooit eerder zo lekker paling gegeten"
Meer referenties

Veilig betalen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dilvis

Dilvis is een visbedrijf in Akersloot met een ambachtelijke rokerij. Het familiebedrijf, dat is opgericht in 1884, is in 2011 met Palingshop.nl gestart, waardoor duizenden mensen nu eenvoudig online paling (en andere kwaliteitsvis) kunnen kopen. Ga naar de website van Dilvis.

Links

  • FAQ
  • Blog
  • Bestelling en verzending
  • Levende paling kopen
  • Algemene voorwaarden
  • Relatiegeschenken
  • Partners
  • Cookiebeleid

Contact Info

  • Palingshop.nl is onderdeel van Dilvis.
  • Kerklaan 40
  • 1921 BL Akersloot
  • IBAN: NL90 RABO 0129381012
  • KVK: 37052882
  • Email: [email protected]

© 2025. Palingshop.nl | Palingshop.nl is powered by

  • facebook
  • twitter
  • email

Beste bezoeker,

Wegens de enorme stijging van het aantal bestellingen door de lockdown en de beperkte capaciteit bij de postorderbedrijven kan Palingshop.nl helaas geen nieuwe bestellingen voor verzending meer aannemen voor de Kerst.

Onze viswinkel is de hele week geopend van 07.00 tot 16.00 uur. U kunt langskomen aan de Kerklaan 40 te Akersloot om vis af te halen.

Fijne Feestdagen gewenst namens het hele Team van Palingshop.nl