2 heerlijke gerechten voor als je vis wilt eten met Kerst
Naast cadeautjes uitpakken met Kerst, wordt er ook altijd uitgepakt met het diner tijdens de kerstdagen. Iedereen is dan altijd wat langer bezig in de keuken omdat ze iets bijzonders op tafel willen zetten. Meestal valt de keuze op vlees als hoofdgerecht bij het diner, maar wij zeggen probeer eens vis met de Kerst bij het avondeten. Voor wat inspiratie hebben wij daarom een voorgerecht en een hoofdgerecht samengesteld met natuurlijk als belangrijkste ingredient vis.
Het voorgerecht: Sushi Wraps
Het eerste wat op tafel komt is het voorgerecht. Daarom beginnen we met iets lichts voor de vis met kerst. En iets wat nooit zo zwaar op de maag valt is sushi en sashimi. Daarom valt onze keuze voor het voorgerecht op een sushi wrap met zalm. Het stukje vlees wat we hiervoor gebruiken is de zalmhaas (of je kunt ook kant en klare zalm sashimi bestellen als jet de zalm niet zwelf wilt portioneren). De zalmhaas is uitermate geschikt om reepjes van te snijden die in de sushi wraps gaan. Daarnaast gaat er ook nog sushi rijst, nori en komkommer in de zeewier wraps. Hieronder volgt hoe je deze heerlijke sushi wraps zelf maakt.
Stap 1: Kook de rijst volgens de beschrijving op de verpakking.
Stap 2: Terwijl de rijst kookt snijd je de zalmhaas en de komkommer in lange repen die op het breedste gedeelte van de wraps passen.
Stap 3: Begin met het bouwen van de wraps. Leg een wrap klaar en doe daar vervolgens wat van de rijst op. Daarna leg je daar een vel nori zeewier op en als laatste de repen komkommer en zalm. Rol vervolgens de wrap op en sluit af met eventueel een toefje wasabi mayonaise erbovenop.
Dit voorgerecht is naast heel lekker ook enorm snel klaar. Het koken van de rijst is het enige wat een beetje tijd kost, maar dit zou ook van te voren gedaan kunnen worden. Ter variatie zou je de zalm ook kunnen vervangen voor verse tonijn. Dan is het zelfs mogelijk om 2 verschillende soorten wraps op tafel te zetten met vis voor de kerst.
Het hoofdgerecht: Kabeljauwhaas
Dan volgt nu het hoofdgerecht met vis voor tijdens de Feestdagen. Hiervoor mag je natuurlijk best uitpakken met Kerst. Daarom kiezen wij voor kabeljauwhaas als hoofdgerecht. Dit is een mooi dik stuk vlees van de kabeljauwrug en vrijwel altijd zonder graten. Wanneer je de kabeljauwhaas dipt in een frisse Italiaanse dressing en daarna omwikkelt met parmaham heb je een ware smaaksensatie. Hieronder is te vinden hoe je zelf dit vis gerecht met de Kerst kan maken.
Stap 1: Doe wat Italiaanse kruiden, rasp van een citroenschil, citroensap, olijfolie en wat water in een blender en meng dit door elkaar. Voeg eventueel meer water en olijfolie toe om de dressing de juiste dikte te geven. Schenk de dressing daarna uit in een kom.
Stap 2: Verwijder eventueel het vel van de kabeljauwhaas en portioneer in de gewenste grootte. Dip daarna de porties in de dressing. Zorg ervoor dat het hele oppervlakte van de kabeljauwhaas licht bedekt is met de dressing.
Stap 3: Vervolgens wikkel je, afhankelijk van de grootte van de porties, 2 plakken parmaham om de kabeljauwhazen en dan zijn ze klaar om gebakken te worden.
Stap 4: Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak daarin vervolgens de porties kabeljauwhaas op middelhoog vuur. Na 4 minuten op de ene kant draai je de porties om zodat ze nog eens 4 minuten kunnen bakken op wat lager vuur. Let op, bak de vis niet te lang!
Dit zijn onze 2 tips voor wanneer je vis wilt eten met de kerst. Voor het voorgerecht kun je dus gaan voor iets lichts zoals deze sushi wraps. En voor het hoofdgerecht is kabeljauwhaas omwikkeld in parmaham een uitstekend idee om eens iets anders op tafel te zetten. Nu is het voor jou mogelijk om zowel vlees als vis op tafel te zetten tijdens het Kerstdiner, maar het is uiteraard ook een optie om beide visgerechten te proberen. Succes!